Carl Sagan: Slika planete Zemlje naspram ljudske taštine

Sjajni naučnik i publicista, nepravaziđeni Carl Sagan, po čijem je naučno-popularnom štivu, Kosmos, nastao jedan od najgledanijih dokumentarnih programa posvećenih zakonitostima kosmosa, odnosno svega što je ljudski rod do sada spoznao i naučno dokazao u vezi sa kosmičkim silama, vlastitim postojanjem i svojom ulogom u svemiru, podijelio je sa svijetom svoje viđenje života na Plavoj perli…

Carl Sagan bio je cijenjen američki astronom, astrobiolog i jedan od utemeljitelja egzobiologije, nauke o vanzemaljskom životu. Poznat je i kao autor niza naučno-popularnih, enciklopedijskih djela, pa i SF romana, među kojima je roman Kontakt, priča o strastvenoj naučnici Elli, poslije adaptiranom za igrani film iz 1997., sa Jodie Foster u glavnoj ulozi.

Uz Dan planete Zemlje, donosimo njegovu poruku Zemljanima.

“Zemlja je vrlo mala pozornica u ogromnoj kosmičkoj areni. Razmislite koliko su rijeka krvi prolili svi ti generali i carevi, da bi u slavi i pobjedi mogli postati trenutni gospodari tog djelića svemira. Sjetite se beskrajne okrutnosti koju su posijali stanovnici jednog ugla ove nebeske tačke na nekim drugim uglovima planete. Kako su česti nesporazumi, koliko su ljudi željni ubiti jedan drugoga, kako je patetična sva ta mržnja.

Našoj usamljenosti, našoj umišljenoj samovažnosti, zabludi da imamo neki privilegovani položaj u svemiru, prkosi ova blijeda svjetlost. Naša planeta je usamljeni trun u velikom kosmičkom mraku. U njegovim prostranstvima, nema nagovještaja da će od nekud doći pomoć da nas spasi od nas samih. To je do nas.

Rečeno je da astronomija ponižava, a ja mogu dodati, to je iskustvo koje gradi ličnost. Možda i ne postoji bolji dokaz lakoumnosti ljudske taštine nego što je slika sa udaljenosti od našeg malenog svijeta. Za mene, ona naglašava našu odgovornost da budemo ljubazni i da u saučesništvu, jedan s drugim, čuvamo i njegujemo tu blijedu plavu tačku, jedini dom koji smo ikada znali.” Carl Sagan

Priredila: Sanja Stević