Osnovano Udruženje za promociju fizike, informatike, tehnike i tehnologije Grada Zenice

Fizika je kao nauka i kao nastavni predmet prilično zanemarena u ovdašnjim školama i to je bio glavni razlog što su se nastavnici osnovnih škola udružili i osnovali Udruženje za promociju fizike, informatike, tehnike i tehnologije Grada Zenice.

Eksperimentalne nastave nema, a to je najbolji način za sticanje trajnog znanja. Koncentracija učenika i njihovi rezultati su sve slabiji, a ocjene ne pokazuju stvarno stanje – jer roditelji plaćaju instrukcije koje rezultiraju ocjenom, ali ne i znanjem„ kazao je za ZenicaInfo predsjednik Udruženja, Mersudin Hadžić, inače nastavnik fizike u OŠ Musa Ćazim Ćatić. Nastavnici okupljeni u Udruženju sebi su za cilj postavili da do kraja školske godine osnuju eksperimentalni laboratorij koji će koristiti učenici svih škola u Zenici.

„Imamo podršku direktora škole Musa Ćazim Ćatić kada su prostorije Udruženja u pitanju, a i ostalih direktora, kao i resornog ministra. Sredstva i opremu planiramo izuzeti iz svih škola kako bi učenici vrlo skoro mogli prisustvovati ogledima”, kazao je Mersudin Hadžić dodaju da fizika za neke jeste bauk, a taj je stereotip proizišao iz nemogućnosti adekvatnog održavanja nastave, te da zato, među ostalim, planiraju u okviru udruženja realizirati radionice kroz koje bi pobudili veću pažnju učenika za ovom naukom. (A. Huskić)