Večeras premijera “Henrika Petog” u Bosanskom narodnom pozorištu

U povodu nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Henrik Peti“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović, te glumice iz ansambla predstave Anđela Ilić, Ermina Nišić-Kurevija i Adna Hasanić.

Predstava „Henrik Peti“ je nastala prema dramskom tekstu Ignacea Cornelissena, po motivima istoimenog komada Williama Shakespearea, a u režiji i adaptaciji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 23. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2018. Premijerna izvedba predstave „Henrik Peti“ će biti upriličena u petak, 6. aprila u 19 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“.

Prema riječima direktora Begagića, ovo je 724. premijerna izvedba u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i šesta premijera u tekućoj 68. sezoni. Begagić je, također, naglasio kako je ovo druga festivalska premijera u okviru „Zeničkog proljeća“, čime BNP Zenica nastavlja uspješnu saradnju sa ovom međunarodnom manifestacijom. Sa ovim projektom pokušala se ostvariti i svojevrsna simbioza repertoara Velike i Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica budući da su posljednja dva premijerna naslova rađena upravo na izvorima dramskog opusa Williama Shakespearea. Ipak, ova historijska drama koja govori o ratovima, nasilju, pohlepi, ali i ljubavi, značajno je prilagođena djeci, mladima, ali je istovremeno namijenjena i odrasloj publici.

Reditelj predstave Miroljub Mijatović je izjavio kako je ova adaptacija „Henrika V“ aktualizirana do te mjere da se bavi pitanjima današnje vlasti i problemima sa kojima se susreću mladi koji odrastaju poslije ratova. Ovoga puta, kako je naglasio Mijatović, autorska ekipa i anasambl predstave su se bavili teatrom intervencije koji umjetničkim sredstvima mijenja i poziva na promjene u društvu. Tridesetak likova iz originalnog teksta su reducirani i adaptirani za četiri glumice: Anđelu Ilić, Lanu Zablocki-Džehverović, Erminu Nišić-Kureviju i studenticu završne godine Studijskog programa glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli Adna Hasanić, koja je i nekadašnja polaznica Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene. Glumice iz ansambla predstave su se zahvalile na pruženoj prilici i na maštovitom pristupu teatru koji pruža priliku publici svih generacija da uživaju u novom produkcijskom ostvarenju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Za izuzetno funkcionalna i maštovita scenografska rješenja predstave „Henrik Peti“ je uz Mensura Begičević zaslužna i mlada likovna umjetnica Ena Begičević, koja, također, potpisuje i kostimografiju predstave. Izbor muzike je načinio Miroljub Mijatović.

Bosansko narodno pozorište Zenica