Kasumović: Grad spreman preuzeti vlasništvo nad objektom SRC Željezara Zenica

Predstavnici grupe mladih Zeničana okupljenih oko projekta “Svi za bazen” posjetili su danas gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića.

“Spremnost Gradske uprave i gradonačelnika da pomognu u stavljanju u funkciju zatvorenog bazena u Sportsko – rekreativnom centru Željezare Zenica naišla je na simpatije većine građana i ovom prilikom izražavamo vam zahvalnost”, rekao je Amar Borić, višestruki prvak BiH u plivanju.

Emir Baručija, Jana Jerkić i Ilhana Fejzić upoznali su gradonačelnika Kasumovića sa svojim aktivnostima vođenim na ponovnom otvaranju jedinog bazena zatvorenog tipa u našem gradu.

“Projektom Svi za bazen željeli smo građanima Zenice ukazati na važnosti koju zatvoreni bazen ima za jedan od najvećih i najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Sve je krenulo kao ideja grupe učenika Prve gimnazije Zenica, a na kraju smo uspjeli ujediniti cijeli grad”, riječi su Jane Jerkić, zeničke gimnazijalke.

Za gradonačelnika Kasumovića projekat “Svi za bazen” odličan je primjer kako se građanskim aktivizmom može postići puno na poboljšanju uslova života u lokalnoj zajednici.

“Grad Zenica je i prošle godine odobrio sredstva za sufinansiranje rada zatvorenog bazena jer smo prepoznali njegov značaj za djecu, omladinu ali i sve ostale generacije. Poslali smo i sada jaku poruku da smo kroz mjesečno sufinansiranje u iznosu od 5.000 KM, iako je bazen u vlasništvu preduzeća Željezara Zenica, odnosno Vlade FBiH, spremni raditi na stvaranju pretpostavki za kvalitetniji život svih stanovnika Zenice”, poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Učesnici današnjeg sastanka izrazili su nadu da će učešće u sufinansiranju rada bazena uzeti i resorno kantonalno Ministarstvo, a kada je riječ o sudbini bazena i uopće “Željezare Zenica” d.o.o. u stečaju u budućnosti, odlučit će stečajni postupak i Vlada FBiH. Grad Zenica je, kako je ponovio gradonačelnik, spreman preuzeti vlasništvo nad objektom Sportsko – rekreativnog centra “Željezara Zenica”.