Radnici Željezare Zenica u stečaju nezadovoljni dinamikom postupka 

Radnici Željezare Zenica u stečaju, nezadovoljni dinamikom vođenja stečajnog postupka, okupili su se danas ispred zgrade Direkcije preduzeća.

Uoči izvještajnog ročišta na Sudu, zakazanog za srijedu, 4. aprila, želimo jasno poručiti da se naša borba za radnička prava nastavlja, – izjavio je Avdija Halilović,predsjednik Sindikata Željezare.

Veća grupa radnika koja je stekla uslove, ne može u penziju zbog neuplaćenog staža, a preduslov za to je prodaja imovine. Stoga očekujemo davanje saglasnosti za prodaju imovine Željezare, – kazao je Halilović.

Za popodne je najavljena i sjednica povjerilaca stečajnog postupka, pri čemu će radnike u Odboru povjerilaca predstavljati Miralem Aletić.

Za radnike Željezare u februaru ove godine je isplaćena interventna novčana socijalna pomoć federalne Vlade u ukupnom iznosu od oko 3,5 miliona maraka za namirenje zaostalih plata, realizovana putem Razvojne banke.

Stečajni upravnik je u dosadašnjem toku postupka uspio aktivirati rad kuhinje sa restoranom, a ali je njen rad i opstanak neizvjestan zbog nedovoljnog broja korisnika usluga.

U Direkciji Željezare trenutno je radno angažovano 50-tak radnika, uglavnom na administrativnim poslovima. (Š. Babić)