Misli i društvo iskazani kroz tijelo u predstavi „Romeo i Julija“

Dugoočekivana predstava „Romeo i Julija“, u režiji Selme Spahić, svoju premijernu izvedbu će imati 27. marta u okviru obilježavanja Svjetskog dana pozorišta u okviru 23. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2018.

Na sceni će se, pored glumica i glumaca, naći i i srednjoškolke i srednjoškolci, studentice i studenti, kojima je ova predstava u mnogome i namijenjena, a koji su odabrani audicijom i koji su donijeli sasvim drugačiju energiju i novi pogled na predstavu.

Predstava je estetski minimalistička, skoro u potpunosti oslonjena na tijela glumaca i glumica, čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika i učesnica gradi vizuelnu arhitekturu predstave. Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo, preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti.

Ovo je prva scenska postavka „Romea i Julije“ u 68 godina dugoj historiji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prethodno su u Zenici postavljani Shakespeareovi komadi „Nazovite koga hoćete“, „Mletački trgovac“, „Othello“ i „San ivanjske noći“, čija je premijerna izvedba bila još 1979. godine, što je ujedno i posljednja scenska postavka Shakespeareovog djela u zeničkom BNP-u.

U ulozi Romea je višestruko nagrađivani mladi glumac BNP-a Zenica Enes Salković, a lik Julije tumači mlada Lidija Kordić, studentica na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Pored Enesa i Lidije, u predstavi igraju: Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Snežana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj, k.g.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica