Međunarodna konferencija Socijalni rad u obrazovanju

Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada, Savez socijalnih radnika Federacije i Fakultet političkih nauka iz Sarajeva, uz podršku OSCE-a, organizuje dvodnevnu konferenciju „Socijalni rad u obrazovanju“.

Učesnici konferencije koja se održava u Zenici i Sarajevu su socijalni radnici iz naše države i Srbije. Oni će tokom dvodnevnog druženja razmijeniti iskustva kada je oblast socijalnog rada u pitanju.

Ovom konferencijom organizatori žele skrenuti pažnju na vrlo značajne teme kada su socijalna politika i socijalni rad u pitanju.

– Mi imamo probleme redukcionizma u socijalnom radu. To znači da smo poslije rata došli u fazu u kojoj je socijlani rad sveden na socijalnu zaštitu i unutar toga na socijalna davanja. To nije socijalni rad u biti i mi kroz ove konferencije želimo da izađemo iz ovog redukcionizma, – kaže Mirnes Telalović, predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH.

– Možda se socijalni rad kod nas u Srbiji i ovdje u Bosni i Hercegovini razlikuje, ali problemi i potrebe ljudi na ovim prostorima su potpuno isti, – kaže Ružica Jelisavac, predsjednica udruženja Asocijacija socijalnih radnika.

– Balkanski savez nam je potreban zbog toga što hoćemo da znanje i iskustva podijelimo sa svim našim kolegama i da što bolje i kvalitetnije radimo kako bi nama kao profesionalcima bilo dobro, a ono što je suština jeste da bi krajnjim korisnicima socijalne zaštite, kojih na ovim prostorima nažalost ima sve više, pomogli da oni koliko toliko dostojanstveno žive, – kaže Jelisavac.

Nivo prava socijalne zaštite u našoj državi se ostvaruje na kantonalnom nivou, ali stvarne potrebe socijalne zaštite i socijalnog rada su na lokalnim nivoima.

– Stoga je nama zadovoljstvo što Savez i Udruženje nastoje na sve moguće načine unaprijediti rad. Gradska uprava će dati podršku svima da bi našim sugrađanima bilo što bolje, – kaže Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti. (N.G.)