Stižu nova zahlađenja, minusi i snijeg

Nove prognoze za sedmicu pred nama najavljuju obilne padavine. Uz kišu, čini se kako za vikend stiže još jedan hladni val. Prema sedmodnevnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), stižu novo zahladnjenje i minusi, ali i novi snijeg.

Prema prognozama FHMZ-a, danas će biti pretežno oblačno, u Bosni povremeno sa susnježicom ili kišom, a u Hercegovini s kišom. Padavina će biti u jutarnjim satima i dijelu prijepodneva. Nove se očekuju u večernjim satima i u noći s nedjelje na ponedjeljak. Vjetar će biti slab do umjeren, u Bosni sjeveroistočni, a Hercegovini južni i jugozapadni.  Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu 7 do 11, a dnevna od 4 do 9, na jugu 10 do 15 °C.

U ponedjeljak će ponovno u Bosni biti snijega ili kiše, u Hercegovini kiše, a u večernjim satima u Bosni očekuju se susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura biće od -3 do 1, na jugu od 6 do 9, a dnevna od -3 do 2, na jugu od 7 do 12 °C.

Slično vrijeme će biti i u utorak i srijedu, s tim da u srijedu krajem dana ili u večernjim satima padavine postupno prestaju.

Kako se idućih dana u BiH očekuje kišovito i vjetrovito vrijeme, iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) upozoravaju na povećanje vodostaja rijeka i moguće aktiviranje klizišta.