Najavljena Čimburijada: Ove godine čimbur od 1.500 jaja

Forum građana Zenice i ove godine organizuje niz pratećih sadržaja na Čimburijadi, tradicionalnoj manifestaciji kojom Zeničani pozdravljaju prvi dan proljeća, 21. mart.

Najavljuje se tradicionalna eko-regata, prvo kupanje u rijeci Bosni, brojni muzički sadržaji i izložba likovnih radova učenika osnovnih škola na temu „I stiže proljeće u moj grad“. Ukoliko to dopuste vremenske prilike nastupiće i zenički paraglajderi.

Čimburijada će tradicionalno započeti u osvit zore, kada se uz obale rijeke Bosne okupljaju družine. Slijedi priprema neizostavnog čimbura.

Praviće se čimbur od 1.500 jaja u organizaciji Ugostiteljskog preduzeća Salčinović, biće održana tradicionalna eko-regata od Drivuše do Kamberovića polja, a prvi kupači u rijeci Bosni biće Zijad Zahirović i Hamid Begovac.

Da je zenička Čimburijada postala svjetski brend potvrđuje odluka američkog metereološkog portala da se ova manifestacija uvrsti u 10 svjetskih događaja kojim se obilježava prvi dan proljeća.

Svi koji se odluče doći na Čimburijadu moraće se toplije obući, pripremiti se za prave zimske uslove. Prema meteorološkim prognozama, za srijedu se najavljuju sniježne padavine, uz temperature od minus 5 do minus 3 stepena. (R. Šabanović)