UNZE: Prvi bh. susreti italijanista

Prvi susreti italijanista u BiH okupili su danas u Zenici univerzitetske profesore, srednjoškolske nastavnike, studente i učenike iz cijele BiH, kako bi zajedno anilizirali i usavršavali modele i metode izučavanja italijanskog jezika u bh. školama i univerzitetima.

Namjera nam je kroz usavršavanje italijanskog jezika među bh studenatima i učenicima, kasnije potaknuti i njihovo zapošljavnje u više od 70 italijanskih firmi koje djeluju u BiH, ali i promovisati italijansku kulturu, – ističe Nicola Minasi, ambasador Republike Italije u našoj zemlji, čija je Ambasada i inicirala današnje susrete.

U ovoj saradnji vidim strateški cilj Univerziteta u Zenici, bh. akademske zajednice i cjelokupnog sistema obrazovanja, jer se na ovaj način povezuju ne samo privredni subjekti naših zemalja, nego se i naši studenti i učenici mogu konektovati na iskustva i praksu italijanskih firmi, ali i subjekata u ostalim sferama života, kao što su kultura i sport, – napominje profesor doktor Damir Kukić, rektor zeničkog Univerziteta. (V.J.)