Gradska uprava Zenica: Vlada ZDK oštetila građane Zenice za novih 350.000 KM

Gradska uprava Zenica u cilju istinitog informisanja javnosti dužna je objaviti ispravku demantija kojeg je u srijedu, 14. marta 2018. godine objavila Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Ispravka se odnosi na realizaciju projekata iz vodnih naknada, a za koje je Vlada ZDK oštetila građane Zenice.

Grad Zenica u 2017. godini nije potpisao Sporazum o zajedničkom učešću u realizaciji projekata, iz razloga uvrštavanja u Program projekta Regulacije dijela rijeke Bistričak, koji je nametnut od strane Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK. Za realizaciju ovog projekta planiran je iznos od 350.000 KM iako isti nije bio na listi projekata koji su pripremljeni, bodovani i prezentirani od strane Grada Zenica i to prema stvarnim potrebama iskazanim od strane građana Zenice. Građani Nemilskog sliva i Zenice trebaju znati da je Regulacija dijela rijeke Bistričak, obzirom da je ista u nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona, trebala biti finansirana iz budžeta Kantona, a ne iz sredstava vodnih naknada koje pripadaju Gradu Zenica.

Time su građani Zenice i Grad oštećeni za 350.000 KM koje će Gradska uprava ako bude potrebno, potraživati i sudskim putem, a protiv odgovornih za još jednu u nizu krađa građana Zenice zatražiti krivičnu odgovornost.

Važno je podsjetiti, da su svi Projekti koji su uvršteni u Plan vodnih naknada za 2017. godinu kao i revidirana lista, planirani i bodovani na osnovu Odluke o kriterijima za utvrđivanje prioritetnih projekata iz oblasti upravljanja vodama od općinskog značaja za program utroška sredstava vodnih naknada za 2017.godinu, broj: 05-25-637-1/17 od 28.02.2017. godine, koju je donio ministar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, saopštava Gradska uprava Zenice.