U Zenici održani mirni protesti demobilisanih boraca

foto: arhiva

Stotinjak demobilisanih boraca iz Zenice održali su mirne proteste, još jednom ukazujući da se hitno treba izraditi jedinstveni registar boraca, uvesti borački dodatak, te ukinuti finansiranje boračkih udruženja.

Okupljeni demobilisani borci ponovili su da su primorani pravdu tražiti na ulici, jer alternative bar za sada nema. Od svojih zahtjeva ne namjeravaju odustati, a predstavu federalnog ministra za boračka pitanja u Tuzli, kažu, smatraju velikom farsom.

Ovo što je bilo u Tuzli je sramotno, pa oni su sami sa onoliko boraca mogli odbraniti BiH, a kamoli zajedno sa nama iz Zenice i ostalih gradova, – smatra bivši borac Senad Lemušić.

Izjave ministra Bukvarevića su sramotne i vrijeđaju boračku populaciju, a poručujemo mu da je bolje da ne dolazi u Zenicu i da se ne blamira, – dodaje ovaj demobilisani borac, čija porodica sa četiri člana živi bez ikakvih redovnih primanja.

Ovo što sam mogao vidjeti u registru boli me u srcu. Znam ko je bio u Armiji BiH, a ko je sada na spiskovima, ko je sve dobijao pare od države. Ovi podaci moraju biti javni i od toga ne odustajemo, – kaže Muharem Beširević, otac četveročlane porodice, koja živi od 122 KM socijalne pomoći.

Za razliku od 28. februara, kada su protesti završili blokadom petlje u Blatuši, ovaj put to se nije dogodilo.

Nakon što su položili cvijeće na spomen obilježje „Kameni spavač“ zaputili su se prema zgradi Vlade ZDK, da bi se nakon toga mirno razišli.

Najavili su da će slični skupovi biti organizovani i narednih dana, a rok koji su dali za ispunjenje svojih zahtjeva je 14. april. (Rešad Šabanović)