Zeničanke Zeničankama uz Osmi mart: Za kruh i ruže izborimo se same!

Duže od stoljeća i po traje borba žena za ravnopravnost. Osmi mart nije samo prilika da se ukaže na položaj žena u društvu, već i da one shvate da treba više da poštuju jedna drugu i da se nikada ne prestanu boriti za svoja prava.

Na današnji dan 1857. godine, njujorške žene su izašle na ulice da traže bolja radnička prava i veće plate. Od tada podsjećamo i na osmi mart slavimo borbu žena na kruh i ruže, odnosno na njihovo pravo na rad i bolji život. Te aktivistice zaslužuju da ih nikada ne zaboravimo, jer ako mi njih zaboravimo nas i naša prava zaboraviće svi drugi, – kaže Duška Andrić, članica Centra ženskih prava Zenica.

Pravo na rad su svakako ostvarile, ali pitanje je da li su i pravo na bolji život.

Prema riječima jedne od anketiranih sugrađanki i dan-danas imamo nažalost porodice u kojima sva briga oko domaćinstva i djece pripada ženi, koje je uz to i zaposlena.

Dakle radi osam sati dnevno i onda dođe kući i nastavi raditi. To nije ravnopravnost, – rekla nam je djevojka.

Ni jedna vlada u BiH ne poštuje Zakon o ravnopravnosti spolova. Neprihvatljivo je mala zastupljenost žena u svim parlamentima, a rijetke su političke partije koje ovom problemu daju zasluženo mjesto, stav je Centara civilnih inicijativa. Nije ni čudo, jer u tim partijama odlučuju muškarci. Poznato je da jači spol uglavnom na ne-ravnopravnost gleda drugačijim očima.

I džender analiza koju je predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća uradila kao jedan od svojih prvih radnih zadataka pokazala je rezultate slične CCI-ijevim.

Prema riječima predsjednice Komisije, Amele Granić, u svim javnim preduzećima i ustanovama u gradu Zenici u kojima su novac i moć na rukovodnim mjestima su muškarci, dok su u ustanovama gdje je konstantan nedostatak sredstava i čija je djelatnost socijalna skrb – žene.

Ustanimo napokon i reagujmo, niko se neće boriti za naša prava umjesto nas žena, poruka je današnje akcije koju je Centar ženskih prava porganizirao u Zenici.

„Fildžan kafe“ i „pismo ženi“ dijelile su aktivistice Centra sugrađankama, razgovarajući s njima o položaju pripadnica ljepšeg spola u bh. društvu i načinima kako da se taj položaj popravi. (Alma Huskić)

foto: Ismir Pahuljko Sačak