Uz Osmi mart i dan poslije: Dan kada su odsijecali ruže

foto: Ekskluziva

Bio je i prošao još jedan Osmi mart. Žene su obradovane cvijećem i obasute pažnjom, dužnom im za svih 365 dana u godini. Sutra će opet sve biti po starom. Kao što će cvijeće prodavano na tezgama izgubiti svježinu i ljupkost, tako će i žene izgubiti osmijeh povratkom u dominantno patrijarhalan svijet, determinisan na suštinski nepravedan odnos prema ženama, u poslu, kod kuće, u društvenoj zajednici.

Vratiće se u svijet koji često i barem na pola ozbiljno misli da zaposlene žene trebaju ili rađati ili napustiti posao, u kojem je blizu 50 posto žena doživjelo neki oblik nasilja u toku svog života nakon 15. godine, a većina od tog broja dodatno trpi i stigmu “zbog čega joj je bolje da šuti”, gdje je dječiji dodatak 11 maraka, a žene u najproduktivnijoj dobi gube bubrege po kioscima, rade u 12-satnim smjenama i na ropski tretman gazde nemaju kome, niti smiju da se potuže i gdje je ravnopravno učešće žena u politici samo još jedna predizborna fraza.

Za kruh i ruže izborimo se same!, poručile su danas Zeničankama članice Centra ženskih prava, a mi bismo dodali: vrijeme robova prošlo je onog momenta kad su ljudi počeli da misle.

Drage naše Zeničanke, ZenicaInfo želi Vam svakog dana u godini Osmi mart, dan pobjede dostojanstva Žene.

U nastavku ovog članka donosimo pjesmu zeničkog novinara i publiciste, Saida Štete, koju nam je poklonio povodom Osmog marta.

Dan kada su odsijecali ruže

Nemilosrdno prodavci dželati

sjekli su ruže kao mačem

pohlepno u njima vidjeli ćar

Ja sam išao osmijeh dati

dok unutra samotno plačem

zaleđenim pticama na dar

 

Milovao sam očima jaglace prve

niz rijeku klize sante leda

jedini plijen ribaru starom

Sunce je prosipalo svoje mrve

da malo ugrije oko što gleda

pod kosom sijedom k'o beharom

 

Na ulici su odsijecali ruže

onako javno izricali kaznu

mijenjali za savjest jadne novčanice

Može li se voljeti od tog dana duže

napuniti dušu ljubavlju k'o haznu

pitam se dok gledam zaljubljene ptice.