Protiv ArcelorMittala Zenica i Koksare Lukavac prekršajna prijava teška 33.000 KM

U prva dva mjeseca 2018. godine, federalni inspektori su izvršili 1.356 inspekcijskih nadzora i izdali 339 rješenja kojima su naložene upravne mjere.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da je sačinjeno i 1.129 zapisnika, izdato 406 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 705.242,00KM. Za naplatu je evidentiran iznos od ukupno 92.766,7KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak.

Federalni tržišni inspektori su, u toku vršenja inspekcijskih nadzora, zapečatili tri objekta zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja nadležnog organa, te, zbog neispravnih deklaracija, privremeno stavili van prometa robu u iznosu od 1.079.808,00KM.

U saradnji s kantonalnim inspekcijama rada, a prema dostupnim informacijama, zatečeno je 195 radnika “na crno”.

U prekograničnom prometu roba izvršena su 17.397 inspekcijska nadzora, izdat je 201 fitocertifikat, uzeto 788 uzoraka, te naplaćeno 897.404,10 KM za takse i naknade na graničnim prelazima i carinskim ispostavama u FBiH.

Posebna pažnja posvećena je proizvođačima, kooperantima i izvoznicima poljoprivrednih proizvoda. Inspekcijskim kontrolama obuhvaćene su špediterske kuće, turističko-ugostiteljski objekti, trgovine na veliko i malo, subjekti za proizvodnju, prodaju i distribuciju hrane, a akcent je stavljen na višednevnu kontrolu Arcelor Mittala Zenica i Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL), koju su izvršili multidisiplinarni inspekcijski timovi sačinjeni od strane inspekcije za okoliš, građevinske inspekcije, vodne inspekcije, inspekcije zaštite na radu, inspekcije rada za oblast radnih odnosa, te tržišne inspekcije. Kao rezultat ovih nadzora, doneseno je više upravnih i kaznenih mjera, te je podnesena prekršajna prijava u iznosu od 33.000,00 KM, navode u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Pored navedenog, redovne aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove bile su usmjerene na suzbijanje najprepoznatljivijih oblika sive ekonomije – rada “na crno”, neizdavanja fiskalnih računa i rada bez odobrenja nadležnog organa, kao i drugih pojavnih oblika sive ekonomije, koje su provodili tržišni inspektori, inspektori rada, saobraćajni inspektori, te druge federalne inspekcije, javlja Fena.