Umro poznati autor knjiga o bh. čaršijama, Mesud Sarić

U petak, 2. marta 2018. godine u Sarajevu je u 94. godini života umro Mesud Sarić, autor nekoliko knjiga o starim bosanskohercegovačkim čaršijama, vrsni maketar i restaurator i poznati bosanskohercegovački pčelar. Dženaza će biti obavljena 5. marta 2018. godine na mezarju Faletići u Sarajevu.

Mesud Sarić rođen je u Sarajevu gdje je proveo glavninu životnog i radnog vijeka. U Zenicu, rodni grad njegove majke Esme (djevojački Čaršimamović) došao je pedesetih godina dvadesetog vijeka. Dvadeset i pet mjeseci radio je na maketi stare zeničke čaršije, od početka jula 1952. do 1. augusta 1954. godine. U dva navrata, 1989. i 1996. godine tu maketu je i restaurirao.

Uradio je i maketu Željezare Zenica, Bolnice u Crkvicama (tada nove bolnice), Jalijske džamije, Stare pošte (Čaršimamoviča kuća), maketu Vranduka, maketu Sejmenske česme… Jedan od najznačajnijih Sarićevih radova je maketa starog Počitelja.

Kada je riječ o gradu Zenici, treba, prije svega, istaći njegov rad na očuvanju kulturne baštine i doprinos da se određeni objekti ili cjeline stave na listu spomeničkog blaga pod zaštitom države

On i gospođa Zora Petronić zaslužni su što su spomenicima pod zaštitom države proglašeni: Velika i Mala musala s turbetom (nedaleko od ušća Babine rijeke u Bosnu), Sejmenska, Jalijska i Čaršijska džamija, Jevrejsko groblje i Hadžimazića kuća.

U izdanju Općine Zenica 1997. godine iz štampe je izašla knjiga Mesuda Sarića “Stari vodovod i gradnje na vodi“ u Zenici, a devet godina kasnije i knjiga “Zenička čaršija i mahale“. Nakon toga objavio je i rad pod nazivom „Kako je urbanistički uragan dohak'o sarajevskoj Zelenoj dolini“. Njegovo posljednje i najobimnije djelo, knjiga „Uzorni život naših predaka“, objavljena 2011. godine, govori o pet bosanskohercegovačkih gradova, među kojima su i njemu najdraži: Sarajevo i Zenica.

Svojevremeno je prof. dr. Munib Maglajlić o Mesudu Sariću i njegovoj knjizi „Zenička čaršija i mahale“ napisao i ovo:  „Rukopis časne starine Mesuda Sarića predstavlja suho zlato od neprocjenjive vrijednosti koje se više ni od kog u Bosni i Hercegovini ne može naručiti, ni za Zenicu ni za bilo koji drugi bosanski grad, jer takvih pregalaca kao što je autor ovog jedinstvenog pregnuća jednostavno više nema: to je vrsta ljudi kakvih je i u prošlosti bilo malo, a kakve Bosna više neće rađati.“

Za pregalački rad na očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine nagrađen je Poveljom Ministarstva kulture Federacije Bosne i Hercegovine.

Dženaza Mesudu Sariću bit će obavljena u ponedjeljak, 5. marta 2018. godine u 14.00 sati na mezarju Faletići u Sarajevu.

Midhat Kasap