BiH više nije četvrta u svijetu po nezaposlenosti. Pali smo još niže!

Prema najnovijem izvještaju Trading Economics, Bosna i Hercegovina je, sa stopom nezaposlenosti od 38,68 posto, lider u Evropi, dok na svjetskoj rang listi zauzima visoko drugo mjesto, odmah iza Konga čija stopa nezaposlenosti iznosi 46,10 posto, saznaje Buka.

Ova stranica mjeri ekonomske parametre u zemljama širom svijeta, poput BDP-a, nezaposlenosti, inflacije itd, i rangira države po svim parametrima.

Još poraznije je što smo od avgusta nazadovali za dva mjesta. Naime tada je BiH bila pozicionirana na četvrtom mjestu, iza Džibutija, Konga i Kenije.

Na stranici takođe stoji da u desetogodišnjem periodu od 2007. do 2017. godine stopa nezaposlenosti u našoj zemlji bilježi visoke procente. Najveća stopa zabilježena je u februaru 2013. godine, 46.10 posto, a najniža u novembru 2017. godine 38.65 posto.

Postoje dva načina računanja nezaposlenosti. Jedan način je zbir osoba prijavljenih na biro za nezaposlene i vjerovatno je  taj način računanja vjerovatno ovdje korišten.

Drugi način je takozvana anketa radne snage koja uzima u obzir da jedan broj ljudi koji su prijavljeni na biro ipak rade. Po toj anketi, koju provodi Agencija za statistiku BiH, nezaposlenost u BiH znatno je manja.