Cabaret club: Zajednička izložba slika zeničkih likovnih umjetnika

Cabaret club i braća Ivan i Andrija Petrović, najavljuju, u okviru projekta Galerija, zajedničku izložbu umjetničkih djela zeničkih slikara Hilma Kahrića-Hilsa, Milenka Šećerovića, Kemala Ščetića i Alena Ahmića, koja će biti održana u petak, 2. marta, s početkom u 20 sati u protoru Cabaret cluba.

-Himo Kahrić, Zeničanin, sa završenom srednjom školom primjenjenih umjetnosti, te likovnom akademijom, rođen je 1.08.1955. Umjetnik koji stvara djela primjenom različitih slikarskih tehnika, koje je usavršavao na školovanju, a u njegovim likovnim ciklusima tradicionalnih bosanskih motiva i likova žena, primjećuje se uticaj Merseda Berbera, njegovog profesora. Djela Hilme Kahrića imaju kvalitet na visokom umjetničkom nivou. Hilmo je također započeo ciklus sa likovima Zeničana, koji su obilježili grad Zenicu, a koji nisu više među nama.

Milenko Šećerović, također Zeničanin, slikar je koji je učestvovao na petnaest grupnih izložbi i pet samostalnih u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Zelenkovcu i Beogradu. Veliki uticaj na njegovo umjetničko stvaralaštvo imao je akademski slikar Tomislav Perazić. Milenko svojim slobodnim potezima i spontanim odnosom slaganja tonova, oslobađa eruptivnu snagu boje. Primjetni su skladni skladni prelazi tamnijih i svijetlijih nijansi koje djeluju svježe i impresivno. Tako se kod pejsaža osjeća atmosfera, koja je istovremeno realistična i vanprostorska.

Hilmo Kahrić i Milenko Šećerović, Zeničanima su poznati kao i autori “likovnih emocija” posvećenim rock izrazu i aksiologiji, sa likovima uhvaćenim u trenu vremena, jer su te i takve vrijednosti neprolazne, kako sa estetičkog, tako i sa etičkog aspekta.

Kemal Šćetić rođen je 17.3.1966. Završio je Pedagošku akademiju u Mostaru, odsjek Likovni odgoj. Trenutno radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi. Slikanjem se bavi od djetinjstva, a najviše slika u tehnici ulje na platnu i akril. Učestvovao je na mnogim kantonalnim izložbama u gradovima našeg kantona, zatim na nekoliko u Travniku, Vitezu, Bugojnu itd. Motivi na njegovim slikama su pajzaži, mrtva priroda i slike u kubističkom stilu. Veliki je humanista sa svojim slikama, gdje učestvovao i par puta u akcijama Cabaret cluba, kao i Hilmo i Milenko. Njegova djela se mogu naći širom naše zemlje kao i domovima mnogih evrposkih zemalja pa čak i Amerike.

Alen Ahmić, rođen je 4.5.1987. u Zenici. Sklonost prema slikarstvu pokazao je još od djetinjstva, a aktivnije se počeo baviti u zadnjih par godina. Do sada nije imao priliku imati svoju izložbu, ali Cabaret club i braća Petrović, poznati po tome da javnosti predstavljaju sve umjetnike, odlučili su ga pozvati, da svoja savršena djela prikaže javnosti i izađe iz “anonimnosti”, jer djela koja radi, zaslužuju da budu viđena-kažu Petrovići. Za Alena slikarstvo predstavlja nešto što ne treba forsirati. Treba mu dati vremena i raditi po osjećaju. Radujem se susretu i mojoj prvoj izložbi i zahvaljujem se na pozivu, kaže Alen. Inače tehnike kojima se koristi Alen su ulje na platnu i akril, a i aktivni je član grupe GRUVER, gdje je vokal.

Izložbu će otvoriti priznati analitičar Sead Pašić, a za muzički dio i najljepše ex yu balade, bit će zadužen Hisam Jusufović-Hiso, koji će uz gitaru odsvirati legendarne rock balade.

Ulaz za ovaj događaj je slobodan, – objavili su organizatori.