Demobilisani borci iz Zenice poručili: Masovni protesti i totalna blokada Federacije BiH sve su izvjesniji!

Grupa demobilisanih boraca, koji mjesecima protestuju boraveći u kampu pred sjedištem Vlade Federacije u Sarajevu, večeras su sa javne tribine u sali Gradskog vijeća u Zenici, poručili da su blokada institucija Federacije i masovni protesti, najavljeni za 28. februar, sve izvjesniji i da apsolutno više ne žele pregovarati sa resornim ministrom, Salkom Bukvarevićem i Vladom Federacije BiH.

Nemamo mi s njima više ni o čemu razgovarati, jer su od jula prošle godine bezbroj puta izigrali povjerenje boraca. 10. februara smo zatražili da se naši zahtjevi razmatraju u domovima Federalnog parlamenta, ali nismo dobili nikakav odgovor. Nema više pregovora, – istakao je obraćajući se velikom broju prisutnih u sali Gradskog vijeća u Zenici,  demobilisani borac iz Bugojna, Nazil Velić, koji u proteklih nekoliko mjeseci boravi u „boračkom kampu“ u Sarajevu, zajedno sa svojim nekadašnjim saborcima.

Demobilisani borci i dalje imaju svega tri zahtjeva: borački registar, borački dodatak i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja.

Ako su u prava na borački dodatak i naknade za demobilisane borce uvedeni oni koji su u ratu bili neprijatelji države, a mi nismo, onda nam to dovoljno govori o nebrizi vlasti za nekadašnje branioce, – kazao je Nazil Velić.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, podržao je ovom prilikom zahtjeve demobilisanih boraca, poručivši da im stoji na raspolaganju.

Skrivanje dokaza o tome gdje je ko bio za vrijeme rata, potpuno je neprihvatljivo. Aktuelne vlasti nemaju nikakvo opravdanje za to što ne žele javno objaviti spisak boraca, – poručio je gradonačelnik Zenice okupljenim demobilisanim borcima. Dodao je da je usitnjavanje boračkih udruženja namjerni manevar federalne vlasti, s ciljem manipulacije onima koji su najzaslužniji za opstanak države.

Demobilisani borci su na rubu, dodao je Nazil Velić.

Odbranili smo državu, izdržali najgore, smoći ćemo snage za našu posljednju bitku, – poručio je demobilisani borac, Nazil Velić.

Ukoliko im se ne uspune zahtjevi, za 28. februar najavljuju blokadu cijele Federacije BiH. (S. Stević)