Mesud Pezer jedini predstavnik BiH na dvoranskom SP-u u Birmingemu

Svjetsko dvoransko prvenstvu u atletici,  od 1. do 4. marta  će biti održano u engleskom Birmingemu. Jedini predstavnik BiH biće bacač kugle Mesud Pezer, član Atletskog kluba Zenica.

Ovogodišnju sezonu Pezer je otvorio pobjedama na mitinzima u Torunu, Štokholmu i Beogradu, te Balkanskom prvenstvu u Istanbulu. Na Svjetsko prvenstvo će putovati s novim ličnim državnim dvoranskim rekordom 20,77 metara.

Po tablicama Međunarodne atletske federacije IAAF, Pezer u ovoj sezoni trenutno ima 14. najbolji rezultat u svijetu, odnosno osmi u Evropi. Najbolji je Čeh, Tomaš Stanek, sa hicem 22,17 metara. Na prvenstvu će nastupiti 16 bacača kugle s najboljim rezultatima ove sezone. Finale u bacanju kugle je na programu 3. marta u 11,15.

Velika podrška za Mesuda Pezera biće i prisustvo njegovog trenera Vestejna Hafstejnsona , koji četvrtu sezonu u Švedskoj trenira našeg najboljeg bacača.

Ranije u dogovoru sa svojim trenerom Đanijem Gidinijem, Amel Tuka je odlučio da propusti nastup na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu.