Zenički željezarci odvojili 2.000 KM za pomoć malom Arslanu

Bivši radnici Željezare, njih tristotinjak, od početka mjeseca su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Značajan broj očekuje uvezivanje radnog staža i odlazak u penziju, te poručuju da neće odustati dok stečajni postupak ne bude okončan.

I s neznatnim primanjima, radnici pokazuju da imaju i veliko srce. Iako su više od godinu dana bili bez ikakvih primanja, sada već bivši radnici Željezare Zenica, nakon isplaćenih 12 zaostalih plata i otpremnina, imaju bar brigu manje.

Od minimalnih plaća, koje su bile i neredovno isplaćivane, radnici su odvajali dio sredstava za sindikalni fond solidarnosti. Posljednjom isplatom, radnici su učinili i jedan humani gest. Kako je kazao Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica, dvije hiljade maraka odredili su za pomoć malom Arslanu.

Radnicima koji se od početka mjeseca nalaze na birou poručili su da do završetka stečajnog postupka neće odustati od borbe za svoja prava. Mnogi od njih trebali bi otići u penziju koja će im omogućiti kakvu takvu egzistenciju.

Federalna.ba