Bliži se rok za kandidaturu Zenice među evropske gradove – prestolnice kulture

Vijeće Grada Zenice je u junu 2016. godine donijelo Odluku o kandidaturi za Evropsku prijestolnicu kulture. Dolaskom novog gradonačelnika i novog sastava Vijeća, ovu odluku bi trebalo potvrditi i krenuti u njenu realizaciju.

Komisija Evropske Unije objavila je poziv u oktobru 2017. godine za dostavljanje kandidatura za Evropsku prijstolnicu kulture. U skladu sa evropskim normativima, zainteresovani su se već mogli prijaviti i početi ispunjavati prijavu koja nosi naziv „Glavna knjiga“.

Grad Zenica je prije godinu i po dana donio političku odluku da će učestvovati u ovom procesu, međutim, promjenom sastava Vijeća i gradonačelnika sada bi tu odluku trebalo verifikivati.

Kandidatura u ovom procesu podrazumijeva angažovanje većeg broja građana, nevladinih organizacija, fakulteta, omladine, studenata gdje bi svi oni učestvovali u formulisanju i iskazivanju ideja.

Svi oni bi učestvovali u kreiranju i iskazivanju ideja u svim gradovima koji žele da se prijave, – kaže Zijad Softić iz Službe za boračko –invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti. Dosadašnji efekti u gradovima koji su bili izabrani za ovu prestižnu titulu su trajni benefiti i korisiti zato što su na temelju toga povlačili sredstva iz fondova. Najmanja sredstva koja je oprometovao jedan grad iznose 30 miliona eura.

To je šansa i za razvoj kulture kao djelatnosti, ali i za razvoj grada, – kaže Softić.

Jedan od uslova da se postane Evropska prijestolnica kulture je da se ona ne temelji toliko na tradiciji i postojećoj kulturnoj ponudi gradova niti na naslijeđu, već na viziji i na budućnosti razvoja grada, kroz nove trendove i uticaje.

Ako gradovi kandidati to uspiju pokazati, kao i koliko u toj viziji i razvoju imaju šanse za napredak, onda oni imaju priliku da budu izabrani za Evropsku prijestolnicu kulture, – zaključio je Softić.

Sama priprema kandidature je izuzetno zahtjevna i moraju je raditi stručne ekipe. Uz postojeću infrastrukturu, Zenici nedostaje likovna galerija, nova zgrada biblioteke i neki od oblika muzeja, a potrebno je riješiti problem kamernog simfonijskog orkestra, odnosno izvršiti njegovu profesionalizaciju, kako bi se vidjelo da Zenica ima viziju razvoja.

Zenica bi trebala nastaviti ove aktivnosti i podnijeti kandidaturu za učešće u ovom programu. Za kandidaturu 2024., rok za podnošenje prijave je oktobar ove godine, a da li će stići, pokazat će vrijeme. (N. Glibo)