SDA Zenica: Zahvalnost Vijeću ministara BiH zbog finalizacije Projekta Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine utvrđen je prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma kojim se definiše projekat „Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici“. Od ranije je poznato da projekat sufinansiraju Savezna Republika Njemačka i Švicarska Konfederacija, a ukupna vrijednost je 13,5 miliona eura grant sredstava.

Ovim sredstvima će u Zenici biti izgrađeno mehaničko-biološko postrojenje za tretman otpadnih voda, proširit će se glavni kolektori na lijevoj i desnoj obali rijeke Bosne, a radit će se i priključenje Blatuše na glavni kolektor na lijevoj obali, navodi SDA Zenica u današnjem saopštenju za javnost.

Osim toga, izgradiće se i novi kolektori, te će se obnoviti dijelovi postojećih, kao i mreža otpadnih voda u našem gradu.

Projektom će također biti finansirana i izgradnja biciklističke staze uz rijeku Bosnu, a pojačat će se i resursi Javnog preduzeća VIK Zenica u smislu ispravnog i održivog rada sistema vodosnadbijevanja i otpadnih voda.

Stranka demokratske akcije Zenica ovim putem želi izraziti zahvalnost Vijeću ministara BiH na čelu sa premijerom Denisom Zvizdićem, te ministarstvu finansija na finalizaciji projekta otpočetog još u vrijeme rahmetli Husejina Smajlovića.

Ovim činom je pokazana stvarna a ne deklarativna spremnost da se realiziraju veliki infrastrukturni projekti. Ovo naglašavamo zbog pokušaja aktuelne vlasti u Zenici da se minimiziraju zasluge SDA iz minulog perioda, te da se iz politikantsko-demagoških razloga prisvoje njeni rezultati, saopšteno je iz Press centra SDA Zenica.