Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka dobiće podršku Vlade ZDK

Na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Jasmina Duvnjaka, održan je radni sastanak u cilju iznalaženja podrške za sufinansiranje rada Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka i njihove porodice. Radnom sastanku su uz predsjedavajućeg Duvnjaka prisustvovali i ministar Ministarstva za rad socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović i Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka u Federaciji BIH“, saopšteno je iz sjedišta ZDK.

Bilo je govora o radu i aktivnostima Udruženja koje pruža usluge psiho-socijalne pomoći za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, te o projektu Roditeljske koja je smještena u Sarajevu. Troškovi ovog projekta godišnje iznose oko 150.000 KM, a u okviru Roditeljske kuće borave roditelji i djeca iz cijele zemlje, pa tako i iz Zeničko-dobojskog kantona i imaju mogućnost besplatnog boravka u procesu liječenja i oporavka.

„Zeničko-dobojski kanton ima obavezu da barem malo ublaži teškoće i iskušenja kroz koja prolaze ove porodice. Nadam se da će sistemska podrška institucija Zeničko-dobojskog kantona podstaknuti i institucije na drugim nivoima da podrže ovakve humane i plemenite projekte i inicijative”, istakao je ovom prilikom predsjedavajući Skupštine ZDK, Jasmin Duvnjak.

Resorni ministar je prihvatio inicijativu predsjedavajućeg i kazao da će Vlada Kantona iz socijalnih transfera opredijeliti 20.000 KM godišnje, kroz Program utroška ovog ministarstva, za ove namjene.