Crtica sa sjednice Doma naroda FBiH: Zenička parlamentarka Draženka Subašić zatražila da Fadil Novalić ode u Zenicu

Zenička parlamentarka, Draženka Subašić, danas se na vanrednoj sjednici na kojoj je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH razmatrao novi Zakon o PIO, prva obratila delegatima. Ukazujući na težak položaj radnika Željezare Zenica, predložila je zaključak da se od premijera Fadila Novalića zatraži da se zaputi u Zenicu i razgovara sa zeničkim željezarcima.

Podsjetivši da je jedini zahtjev radnika Željezare, koji su se odlučili na radikalne poteze, susret sa premijerom Novalićem, istakla je da su u današnjim protestima u Zenici, devet radnika Željezare, šest žena i tri muškarca, povrijeđeni, te da situacija očito izmiče kontroli.

Ne trebamo ostati nijemi. Zato sam tražila ovaj zaključak. To se dešava na nekih 75 kilometara od nas. Ti su ljudi na ulici po ovako hladnom vremenu, a njihov je jedini zahtjev da razgovaraju s premijerom. Molim vas da ovo razmotrite, – kazala je Subašić.

Predsjedavajuća Doma naroda, Lidija Bradara, ukazala je zatim da po Poslovniku Dom naroda takav zahtjev ne može uputiti premijeru, dodajući kako se nada da su apel Draženke Subašić čuli oni koji su ga trebali čuti.

Uslijedila je prepirka u sali – glasna podrška jednog broja delegata prijedlogu Draženke Subašić i isto tako glasne optužbe da pojedinci koji mu se zbog protokola protive, nemaju razumijevanja za gladne i promrzle radnike.

Za govornicu je zatim izašao premijer Federacije, Fadil Novalić, koji je izjavio kako se ovdje radi ne o privrednoj već o političkoj krizi, koju su izazvale opozicija i sindikat, te da plate radnicima ne mogu biti isplaćene jer upravo Dom naroda nije dao podršku budžetu Federacije.

Nikada tamo ne bih otišao zato što vi to tražite. Otići ću zato što sam ja odlučio. Ja imam ponos. Ovako se ne rješavaju privredni problemi, – kazao je Novalić, koji je popodne ipak doputovao u Zenicu.