Đaci ponovo u klupama, nastava u OŠ ‘Hasan Kikić’ još u starom objektu

U svih 67 osnovnih i 35 srednjih škola u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, izuzev u Medresi „Osman-ef. Redžović” u Visokom i Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ u Zenici, koji se rukovode prilagođenim nastavnim kalendarima, jučer je počela nastava u drugom polugodištu školske 2017./2018. godine.

U učionice su ponovo ušla ukupno 30.624 osnovca i 12.564 srednjoškolca, a njihov broj se u odnosu na početak školske godine nije značajnije promijenio, kazala je za ZenicaInfo, Bernadeta Galijašević iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, dodajući da će ovo ministarstvo u septembru imati tačne uporedne pokazatelje o trendovima upisa i razloge smanjenog broja djece u osnovnim i srednjim školama tokom proteklih godina. Predaje im u drugom polugodištu aktuelne školske godine u osnovnim školama ukupno 2.581 nastavnik  i u srednjim, 1.428.

Kako zakoni o osnovnoj i srednjoj školi u Zeničko-dobojskom kantonu nisu doneseni istovremeno, tako je ove godine proljetni raspust za osnovne i srednje škole tempiran u različim periodima, za srednjoškolce u martu, dok će ga osnovci i ovoga puta provesti u prvoj sedmici maja.

Povod za izmjenu kalendara nastavnih aktivnosti u tom pogledu bila je iskazana potreba da se produži vrijeme za pripremu završnih ispita u srednjim školama. Zbog velikog broja predloženih amandmana, Zakon o osnovnoj školi ZDK nije prošao u skupštinskoj proceduri, kada i Zakon o srednjoj školi, tako da termini za proljetni raspust još nisu ujednačeni, pojasnila je Galijašević.

Ona je dodala da je u toku postupak pedagoškog nadzora nad uspostavom odgovarajućih tehničkih i higijenskih uslova i realizacijom nastavnih procesa u školama na području Zeničko-dobojskog kantona, izuzev u Usori i Žepču, čije škole nisu u nadležnosti ovog ministarstva.

Još je u toku procedura oko tenderskih postupaka pred početak izgradnje nove škole u naselju Tetovo, pa se u nastavnom procesu još koriste prostorije starog objekta. (S.S.)