Afera sa pasošima ponovo kuca na vrata

Od 22. marta ove godine, građani BiH ponovo bi se mogli suočiti s ozbiljnim problemom nemogućnosti izdavanja pasoša. Naime, tada ističe jednogodišnji ugovor s firmom Muhlbauer.

Nova-stara afera ponovno kuca na vrata. Još jedna – tenderska procedura, još jedna nova neizvijesnost. I dok ističu posljednji dani jednogodišnjeg ugovora s kompanijom Muhlbauer, novi ponuđač još nije izabran. Prvi tender pao, drugi u tijeku. Iako je IDDEEA raspisala tender za izbor ponuđača za nabavku knjižica, pred sami kraj zatvaranja ponuda, uslijedila je i žalba francuske kompanije Gemalta, kao zainteresiranog kandidata, a koja se žalila na tekst tenderske dokumentacije. Iako je odluka Ureda za razmatranje žalbi BiH trebala biti donesena početkom januara, zbog složenosti postupka, ovaj rok za odluku produžili su za još mjesec dana, objavila je N1.

Rok za donošenje odluke 15. februar. Ugovor sa sadašnjim ponuđačem ističe 22. marta.

“Cijela ta procedura se neće moći završiti iako se odbaci žalba, a ako se prihvati – tek onda ćemo biti sigurno da će doći do probijanja rokova i izvjesno je da će građani ostati bez pasoša”, smatra Ivana Korajlić, TI.

Novi alarm za građane upaljen. Iz Agencije za identifikacijske dokumente BiH uvjeravaju: nema razloga za paniku.

“Agencija će učiniti sve da građani ne ostanu bez isprava, takav scenariji nije moguć. (A, da li je moguć?) Možda to netko priželjkuje, ali to se ne smije dogoditi. (Možete li Vi kao direktor to obećati?) Ja ću uraditi sve da uradim po zakonu i na vrijeme”, ističe Arif Nanić, direktor IDDEEA-e.

Iz TI BiH upozoravaju: ne učimo iz grešaka, ovdje se radi o višemilijunskom ugovoru i u cijelom procesu – svi se bore za svoj dio kolača.

“Očigledno je da je tu borba interesa ponuđača, ali i u institucijama koji navijaju za jednu ili drugu stranu, ali je apsurdno da ukoliko se dođe da produže rok s Muhlbauerom, oni su na dobitku, ali građani će čekati i stvoriti se haos”, ocjenjuje Korajlić.

Prema posljednjem tenderu – u igri za ovaj 4-godišnji posao, za koji zakon predviđa izdvajanje 25 miliona i 641 hiljada maraka bez PDV-a, su dvije kompanije: njemačka kompanija Veridos i javnosti poznati Muhlbauer, koji već godinama obavlja ovaj posao.

“Ovaj tender je omogućio svim potencijalnim kandidatima da se prijave na tender i u skladu sa principima o javnim nabavkama nema favorizovanja ponuđača”, tvrdi Nanić.

Afera “pasoši” ima puno veću dimenziju. Afera je to koju su obilježili odlasci direktora što zbog navodne bolesti, što zbog drugih razloga. Afera u kojoj je zbog sumnje na višemilionske zloupotrebe i nezakonitosti Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, a još 2016. uhapšen i bivši direktor Siniša Macan. Predmet je to o čijem se ishodu i toku danas jako malo zna. Iz Tužilaštva BiH danas uprkos našem zahtjevu, ni riječi.

Izvor: N1