Željezarci izigrani, dogovoreni sastanak nije održan: Za ponedjeljak najavljen štrajk glađu

Radnici Željezare Zenica, još jednom su izigrani. Sastanak koji je trebao biti održan u direkciji preduzeća nije ni održan, jer se nije pojavio niko od odgovornih. Od ponedjeljka željezarci počinju štrajk glađu.

U Sindikatu Željezare su potvrdili da je sastanak sazvao federalni ministar industrije, Nermin Đindić, ali u zakazani termin, u 14 sati, niko od odgovornih nije došao pred Upravu preduzeća. Radnici su ogorčeni, jer su očekivali odgovore na brojna otvorena pitanja nakon pokretanja stečaja u ovom privrednom društvu.

Željezarci su kratko blokirali i saobraćajnicu od uprave Mittal-a do kružnog toka Stacionar, a onda se ponovo vratili pred ulaz direkcije Željezare. Od borbe za svoja prava neće odustati.

– Cijelo vrijeme nas lažu. Ne vjerujemo Vladi, ni Berbiću, ni stečanjnom, ni Mittalu. Ovo su ljudi na izdisaju, – u očaju priča jedan od radnika Željezare, Zijad Strika.

– Od ponedjeljka u 9 sati krećemo u štrajk glađu! Molimo nadležne da u ponedjeljak dođu pred radnike da neko ne bi oduzeo sebi život!, – poziva Zijad Strika.

Željezarci traže što hitniju deblokadu računa, kako bi mogli primiti barem jednu od 13 dugujućih plata. Ostali zahtjevi poznati su odranije, prije svega radno angažovanje jednog broja radnika, te izmirenje svih ostalih potraživanja. (Š. Babić)