Ako sredstva ne budu na računima do sutra u podne, rudari nastavljaju sa štrajkom glađu!

Radnici rudnika mrkog uglja Zenica, njih 44, koji ne mogu ostvariti pravo na penziju, ponovo su se danas okupili u znak protesta, jer pet dana nakon odluke Federalne vlade o odobravanju 2,6 miliona KM za uplatu duga po osnovu doprinosa za PIO, ova sredstva nisu na računu.

Nakon sastanka sa menadžentom RMU Zenica, na kojem im nisu date garancije da će novac uskoro biti na računu Poreske uprave, rudari su nadležnima dali rok do sutra u 12 sati. U suprotnom, ponovo će u štrajk glađu.

Danas nam je rečeno da bi ova sredstva mogla biti na računu danas ili sutra, ali mi više ne vjerujemo nikome! Ukoliko se to ne desi do sutra u podne, mi nastavljamo sa štrajkom glađu, – kazao je novinarima predstavnik rudara, Tehvid Smriko.

Džindić: Sredstva za rudare biće na računima do kraja sedmice

Sredstva koje je odobrila Federalna vlada za uplatu duga za doprinose zeničkim rudarima, biće operativna do petka, – izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, nakon sastanka održanog jučer u sjedištu ZDK, povodom situacije u Željezari Zenica. Odobrenih 2,6 miliona KM, kojim bi trebalo zbrinuti 44 rudara što zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu ostvariti pravo na penziju, prema njegovim riječima, još nisu operativna jer za tu proceduru treba izvjesnog vremena.

Za uplatu duga po osnovu zdravstvenog osiguranja i naknada za nezaposlene, za 118 zeničkih rudara koji također ne mogu ostvariti pravo na penziju, ranije je zadužena Elektroprivreda BiH. Ministar Džindić je istakao kako je dobio uvjeravanja Nevada Ikanovića, direktora za proizvodnju u Elektroprivredi da su ova sredstva još u petak usmjerena prema Poreskoj upravi.

Nevad Ikanović koji je za to zadužen, obećao je da će to završiti ove sedmice, kazao je novinarima ministar Džindić.