Predstavljeno Softversko inženjerstvo, novi studij na Politehničkom fakultetu

Softversko inženjerstvo, budući novi studijski program Politehničkog fakulteta zeničkog Univerziteta, danas je prezentovan široj javnosti u Zenici. Održano je i predavanje o ovom inženjerstvu kao privrednoj grani budućnosti ZDK, ali i cijele zemlje.

Ovom prilikom potpisan je Memorandum o saradnji između zeničkog Univrziteta i BIT Alijanse, kao krovne organizacije 30 najvećih IT kompanija u našoj državi. Ova Alijansa kao i Institut inženjera elektronike i elektrotehnike, inače globalno svjetsko udruženje, pružalo bi podršku nastavnicima i studentima budućeg studija.

– Ovaj vid saradnje doprinijeće kvaliteti same prakse, što je jako bitno za ovaj studijski program, ali i promociji informacionih tehnologija na zeničkom Univerzitetu, jer to je nešto bez čega više ne mogu ni humanističke, ni društvene, a posebno tehničke nauke, – ističe profesor doktor Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici.

– Nama trenutno u državi nedostaje oko 6.000 softver inženjera i ovakvi studiji, školujući mlade stručnjake, riješili bi ovaj problem, uticali na zapošljavanje mladih, ali i doprinijeli bržem privrednom razvoju zemlje, – naglašava Amir Talić, direktor BIT Alijanse.

Za pokretanje Softverskog inženjerstva, kao novog studijskog programa, Senat Univerziteta u Zenici već je usvojio Elaborat, kojeg će dalje Upravni odbor, a potom i Vlada i Skupština ZDK. (V.J.)