VIDEO: U BH Vezi o projektu izgradnje Eko kuće na Smetovima

Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Grada Zenice, u petak je bio gost dnevne informativne emisije BH Veza, koju Televizija Zenica realizuje u saradnji sa partnerskim tv-kućama iz BiH.

U razgovoru sa Belindom Dorić, Šarić najavljuje početak radova na izgradnji Eko kuće na Smetovima i precizira šta ovaj projekat podrazumijeva. Radovi na izgradnji ekološkog objekta novog izviđačkog doma, sa pratećim sadržajima, na atraktivnom lokalitetu i na hiljadu metara nadmorske visine, daleko od gradske vreve i smoga, mogu početi već u aprilu ove godine. Iz gradskog budžeta za ovaj projekat odobreno je početnih 100.000 KM i riješeni su problemi oko vlasništva parcela na lokalitetu Izviđačkog, odnosno Doma radio-amatera na Smetovima.

Smetovi su neopravdano zapostavljeni, a pružaju idealne uslove za šetnju, biciklizam, mountain-biking, za nordijsko trčanje koje je kod nas zapostavljeno. Skijanje ovdje nažalost nije moguće, s obzirom da na Smetovima ne radi ni jedan ski-lift, ali sa ovim projektom očekujemo da će Smetovi postati mnogo privlačniji, prije svega djeci, omladini i sportskim organizacijama, – ističe predsjednik Saveza izviđača Grada Zenice, Edin Šarić.

Danas je na Mrakovici, jednom od najviših vrhova Kozare, počeo Interetnički zimski izviđački volonterski kamp ‘Savršen svijet’, koji uz podršku Američke ambasade, organizuju zenički i izviđači iz Prijedora, s ciljem promocije pomirenja u BiH.

Pogledajte cijeli intervju, emitovan iz studija Televizije Zenica.