VTK BiH: Blago povećanje pokrivenosti uvoza izvozom u 2017.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je za Fenu da je prethodna poslovna godina za Komoru bila vrlo uspješna, te da su realizirali niz aktivnosti iz oblasti promocije privrede i mnoge druge aktivnosti u okviru svog djelokruga rada, a koje su rezultirale boljim imidžom Komore kod poslovne zajednice i nadležnih institucija vlasti, te percepcijom Komore kao pouzdanog partnera u procesu donošenja raznih odluka.

Precizirao je da je vanjskotrgovinska razmjena BiH za 11 mjeseci 2017. godine bilježila dvocifrene stope rasta, što je posljedica povećanja ukupne robne razmjene – kako izvoza tako i uvoza.

Egrlić je istakao da pokrivenost uvoza izvozom bilježi blago poboljšanje od 1,2 posto u odnosu na 2016., dok je ukupni vanjskotrgovinski deficit uvećan i iznosi 6.498.419.000 KM.

– Oporavak ekonomije u Eurozoni, koja je vodeći partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH, i rast cijena pojedinih izvoznih proizvoda pozitivno se odrazilo na povećanje stope rasta ukupnog izvoza BiH. U navedenom periodu je izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti 10.428.527.000 KM, što je više za 1.518.971.000 KM ili 17,05 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno smo uvezenu platili 16.926.946.000 KM, što je više za 2.169.603.000 KM ili 14,73 posto – pojasnio je Egrlić.

Naveo je da su izvozni potencijali BiH brojni, a jedan od najznačajnijih je i u drvnoj industriji obzirom da su šume važan bh. resurs koji treba iskoristiti i stvoriti nove prilike za drvnu industriju, a prvenstveno treba stvoriti sigurnost u snabdijevanju sirovinom prerađivača viših faza prerade drveta.

Egrlić je rekao da postoje značajni izvozni potencijali i u agroindustrijskom sektoru, kao i da treba pomenuti potencijale u metalnoj i posebno namjenskoj industriji koja bilježi konstantan rast.

Naglasio je da će u narednoj godini učiniti sve da sektori i službe VTKBiH budu još aktivniji, te da nastave izgradnju svog imidža i povjerenja.

Između ostalog, planiraju pojačati organizaciju nastupa bh. privrede na međunarodnim sajmovima i povezivanje privrednika na različitim B2B susretima, koji su se pokazali veoma efikasni i putem kojih je značajan broj naših kompanija otvorio put ka značajnim tržištima.

Egrlić tvrdi da će kroz rad udruženja i asocijacija u narednoj godini nastaviti aktivnosti na predlaganju ukidanja netarifnih barijera i unaprjeđenju zakonodavnog okvira u okviru kojeg posluju njihove članice, radi podizanja njihove konkurentnosti i olakšavanja uslova poslovanja.

– U oblasti transporta planirano je provođenje aktivnosti na donošenju i usvajanju izmjena i dopuna Zakona o međunarodnom i međuentiteskom cestovnom prijevozu, kojim će poslovi javnih ovlaštenja zakonom biti preneseni na VTK BiH, a što je praksa u svim zemljama regiona putem komorskog sistema. Kao i do sada planiramo organizaciju seminara, škola i radionica koji će predstavljati kombinaciju savjetovanja i tržišno usmjerenog obrazovanja, radi povećanja proizvodne efikasnosti i tržišne konkurentnosti članica na domaćem i međunarodnom tržištu – kazao je Egrlić.