FOTO: Rudari nastavljaju štrajk glađu

Iako je Vlada Federacije BiH na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici odobrila oko 2 miliona i 600 hiljada maraka za 44 bivša rudara Rudnika Zenica kako bi mogli ostvariti pravo na penziju, penzionisani rudari nastavljaju štrajk glađu jer traže hitno rješenje i za preostale rudare kojima nisu uplaćeni doprinosi.

Sve dok ne bude pismene obavijesti iz Porezne uprave o rješenju problema penzionisanja bivši rudari nastavljaju štrajk glađu. – Dok se ne izmire obaveze i za preostalih 118 rudara, mi ne vjerujemo da će naši problemi biti riješeni, – kazao je jedan od rudara, Nesad Karać. Javili su se i prvi zdravstveni problemi. Među njima su i ljudi sa srečanim oboljenjima, jedan rudar ima leukemiju, a dvojica su danas završili u Službi hitne medicinske pomoći.

Za realizaciju Vladine odluke o sredstvima za 44 penzionisana rudara zaduženi su danas Razvojna banka, Federalni zavod PIO, Porezna uprava i resorno federalno ministarstvo. Direktor Rudnika Zenica, Nevzet Vrškić najavljuje skoro rješavanje uplate doprinosa i za ostale bivše rudare.

Uprava Rudnika Zenica će riješiti problem i ostalih rudara, koji zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu ostvariti penziju. Za njih 118, jedan dio sredstava će uplatiti Rudnik Zenica, a drugi Elektroprivreda BiH. Najdalje za deset dana biće riješen problem radnika sa privremenim rješenjima, biće uplaćeni doprinosi za zdravstvo i naknade za nezaposlenost, u iznosu od milion i 105.000 KM, – najavio je direktor RMU Zenica, Nevzet Vrškić.

On je dodao da će Rudnik Zenica ubuduće izmirivati doprinose za radnike na vrijeme, zahvaljujući povećanju proizvodnje za oko 80 posto.

Rudari nastavljaju sa štrajkom glađu. Vikend će provesti u Domu rudara. (Š.B./S.S.)