FOTO+VIDEO: Penzionisani rudari počeli sa štrajkom glađu, u protestima ih podržali željezarci

Grupa rudara zeničkog Rudnika mrkog uglja, njih 40-tak, koji ne mogu ostvariti svoje penzije zbog neuplaćenih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje danas je od 12 sati i 30 minuta otpočela štrajk glađu, okupivši se ispred kapije Rudnika Stara jama.

Mi od danas krećemo u štrajk glađu. Dajemo premijeru Novaliću, ministru Džindiću i direktoru Elektro-privrede tri dana roka. Ukoliko do 12 sati ne uplate doprinose, mi smo spremni zapaliti zgradu, zajedno sa nama u njoj!, – kazao je u izjavi za RTV Zenica, predstavnik bivših zeničkih rudara, Tehvid Smriko.

Podršku njihovim zahtjevima danas je pružila i grupa Željezarinih radnika, koji takođe traže ostvarenje svojih prava.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH daje apsolutnu podršku zahtjevima zeničkih rudara, a jedino prihvatljivo rješenje je ono oko kojeg smo se usaglasili 26. decembra prošle godine u federalnom Ministrastvu energije, rudarstva i industrije, – ističe Sinan Husić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata, koji je takođe bio danas zajedno sa zeničkim rudarima, koji, kako navode, do ponedjeljka u podne ostaju u zeničkim Domom rudara štrajkujući glađu. (V.J.)