FOTO+VIDEO: Pravoslavci u Zenici obilježili Badnji dan

Prinošenjem i paljenjem badnjaka pravoslavni vjernici koji Badnji dan i Božić obilježavaju po Julijanskom kalendaru, u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici proslavili su Badnji dan, pripremajući se za sutrašnje obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika – rođenje Isusa Hrista.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanja nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici okupio se veliki broj vjernika, gdje je održana sveta božićna liturgija, koju je predvodio paroh Marko Maleš, starješina pravoslavnog Hrama u Zenici, koji je podsjetio da je doček badnjaka uvod u praznik Hristovog rođenja Božić, kao praznika mira i radosti.

Zatim je pred Hramom paljen badnjak, priređeni su i tradicionalni vatromet i narodno veselje, čime je i u Zenici je najavljeno Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Pogledajte kako je bilo pred Hramom Rođenja Presvete Bogorodice.

foto&video: B. Dorić i A. Hadžajlić