Pokret ‘Otpor’: Ljubav prije svega

Zenički eko aktivist i pasionirani ljubitelj prirode, zenički profesor u penziji, Akif Smajlović, na čelu je zeničkog Pokreta ‘Otpor’, koje se godinama bavi očuvanjem prirode, razvojem ekološke svijesti kod mladih naraštaja i kritikom neekoloških poteza aktuelne vlasti.

Da je u zbiru djelatnosti zeničkog ‘Otpora’ i promocija ljubavi dokazuje ne samo strast prema očuvanju prirodne raznolikosti, već i prijateljska komunikacija koju njegovi članovi ostvaruju sa istomišljenicima širom svijeta i počast koju odaju djelima predanih aktivista na zašiti okoliša.

Park prirode koji je prije nekoliko godina nastao na ‘brisanom prostoru’ u Novom naselju iliti Babinoj rijeci u Zenici, čuvar je sjećanja na prvog zeničkog ekologa, profesora Mustafu Omanovića, poznatog bh. ekoškog aktivistu i novinara, Nijaza Abadžića, ali i profesoricu Vagnar Matai iz Kenije, koja je za svog života učinila mnogo za prirodu daleke Afrike i mnoge druge pojedince sa svih meridijana, zaslužne za značajne ekološke projekte.

Nedavno se u Parku ‘Mustafa Omanović’ usidrila još jedna ‘obična’ ljubav, ona između djeda i unuka. Predsjednik Pokreta ‘Otpor’, Akif Smajlović kaže da ga raduje kada u Parku sjećanja neko zasadi drvo, naročito kada je to ‘drvo ljubavi’.

-Prošle godine me je djevojka preko fb. pitala da li sa mladićem može zasaditi drvo u Parku sjećanja ‘Mustafa Omanović’. Naravno da nisam imao ništa protiv. Vjerujem da će njihova ljubav rasti kao i ovo drvo. Bilo bi lijepo kada bi svi slijedili navedene primjere. U Parku sjećanja se nalazi drvo posvećeno prof. Vagnar Matai iz Kenije, koja je osnovala udruženje žena Zeleni pojas, koje je zasadilo 30 miliona sadnica drveća. Za taj rad profesorica je dobila Nobelovu nagradu, – objavio je na Facebook stranici Priroda, profesor Akif Smajlović. (S. Stević)