Isaković: I invalidi imaju pravo i sposobnost da zarađuju

Zahvaljujući finansijskoj podršci zeničke Gradske uprave danas su ekipe A-Elinga počele sa radovima na adaptaciji i prilagođavanju prostora toaleta za članove Udruženja osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona.

Ovo je za nas veoma značajno, jer osobe koje se kreću u invalidskim kolicima moraju imati prilagođene uslove za rad, a mi smo, zahvaljući Fondu za profesionalnu rahabilitaciju i zapošljavanje, nedavno zaposlili jednu osobu kojoj je to potrebno, – pojašnjava Munir Isaković predsjednik Udruženja osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona.

S obzirom da je nemogućnost zapošljavanja njihov najveći problem, Udruženje osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona planira putem Fonda obezbijediti novac za formiranje privrednog društva, u kojem bi invalidne osobe mogle dobiti posao, proizvodeći dekorativne predmete za ugostiteljstvo, poput stolnjaka, salveta, posteljine, korpica za hljeb i slično.

Isaković apeluje na gradske i kantonalne strukture vlasti da pomognu Udruženju u nabavci potrebne opreme, prije svega šivaćih mašina i obezbjeđenju adekvatnog prostora za proizvodnu liniju.

Mi se maksimalno trudimo da prostor u kojem godinama radimo prilagodimo kretanju osoba sa invaliditetom. Instalisane su rampe sa vanjskim i unutrašnjim prilazima. U ovoj godini naše aktivnosti namjeravamo intenzivirati, kako bismo svijetu pokazali da i mi imamo pravo i sposobnost zarađivati za svoju egzistenciju i kako bismo našim članovima omoguićili da osjete kako je to biti radnik, doprinositi vlastitoj porodici i društvu, – poručuje predsjednik Udruženja osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona, Munir Isaković.