Vlada ZDK: 350 hiljada KM za stambeno zbrinjavanje bivših boraca

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 124. sjednici održanoj, 25.12.2017.godine, usvojila zaključke kojima je dodatno dodjeljeno oko 350.000,00 KM za stambeno zbrinjavanje pripadnika branilačke populacije.

Ova sredstva odobrena su za 40 pripadnika branilačke populacije koji su svoje zahtjeve podnjeli po raspisivanju Javnog poziva za 2017.godinu. U narednih nekoliko dana korisnici sredstava bit će pozvani na potpisivanje ugovora kojim će detaljnije biti regulisana međusobna prava i obaveza između Ministarstva za boračka pitanja i korisnika pomoći.

Ni jedan zahtjev za stambeno zbrinjavanje ne može biti odbijen zbog nedostatka sredstava, jer se u slučaju da ima više zahtjeva od planiranih sredstava, ti zahtjevi prenose u narednu godinu i postaju prioritet u rješavanju.

Sredstva su odobrena svim kategorijama branilačke populacije, i to za projekte izgradnje stambenog objekta, kupovine stambenog objekta, pribavljanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole te u iznimnim slučajevima za potrebe sanacije stambenog objekta ukoliko je isti devastiran do te mjere da ugrožava sigurnost ukućana.

Za potrebe stambenog zbrinjavanja boračke populacije za ovu budžetsku godinu,planirano i utrošeno oko 1,5 miliona KM, saopšteno je iz sjedišta Vlade ZDK.