MUP ZDK: Manje krivičnih djela, manje saobraćajki i manje poginulih u 2017.

Na području Zeničko-dobojskog kantona u ovoj je godini, zaključno sa 1. decembrom, zabilježeno 20 posto manje krivičnih djela u odnosu na prethodnu, manji je broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira i zaustavljen je trend rasta broja saobraćajnih nezgoda, kao i, što je najvažnije, broj smrtno nastradalih na cestama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Rezultat je to isključivo dobrog rada policije na terenu i odlične saradnje s Kantonalnim tužilaštvom, istakao je na današnjoj, novogodišnjoj press konferenciji policijski komesar Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Semir Šut.

Statistike: U ovoj godini broj poginulih na putevima manji za 17

Prema analizi i statistikama, broj krivičnih djela u ZDK u značajnom je padu.

U odnosu na prošlu, kada je zabilježeno 2.835, ove godine ih je 2.262, što je značajno smanjenje, ako se uzme u obzir i statistika iz 2013., kada su zabilježena 3.543 krivična djela. Postotak ukupne rasvijetljenosti krivičnih dijela narastao je također u ovoj godini, sa 52 na 59 posto.

Smanjen je broj saobraćajnih udesa na putevima u Zeničko-dobojskom kantonu, prvenstveno zahvaljujući sistemu stalnih saobraćajnih patrola sa upaljenom signalizacijom. Pozitivni preventivni efekti su u tom smislu najočitiji na regionalnim putevima Zenica-Kakanj i Kakanj-Visoko, pokazale su analize.

Kao korisna i učinkovita pokazala se i praksa nenajavljene promjene lokacija mobilnih radara na putevima u ZDK.

Značajno je smanjen ne samo broj saobraćajnih nezgoda, nego i broj povrijeđenih. Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama na putevima u ZDK je u ovoj u odnosu na prethodnu godinu manji za 17.

Broj prekršaja po JRM pao je sa 3.300 u 2013. i 2.700 u prošloj, na svega 2.000 u ovoj godini.

Saradnja policije i Tužilaštva, školski primjer uspješnog rada

Saradnja sa Tužilaštvom ZDK školski je primjer uspješnog zajedničkog rada, koji je proizveo izuzetne efekte. Primjer su akcije na suzbijanju narkotika (‘Mreža’), na suzbijanju korupcije kod polaganja vozačkih ispita, kao i rasvjetljavanje najtežih krivičnih djela nasilničkog ponašanja i iznude, kazao je policijski komesar, Semir Šut.

Ovom prilikom je najavljeno da će u idućoj godini biti pojačane policijske mjere na kontroli vozača, naročito nadzor nad takozvanim crnim tačkama na Magistralnom putu M17, koji se smatra jednom od nakritičnijih saobraćajnica u BiH, te unaprijeđen sistem stacionarnih radara na gradskim ulicama.

Najuspješnijim projektom saradnje sa međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama označen je međunarodni program treninga mentora u kriminalnoj istrazi (ICITAP), kroz koji je uspješno prošlo 40 policijskih službenika MUP-a ZDK. (S.S.)