VIDEO: Štrajk upozorenja pred generalni štrajk u Kantonalnoj bolnici Zenica

foto: Arhiva

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica organizovao je danas polusatni štrajk upozorenja zbog, kako su istakli, diskriminatorskog odnosa Vlade ZDK prema neljekarskom osoblju ove zdravstvene ustanove.

U Sindikatu su između ostalog nezadovoljni dinamikom pregovora oko potpisivanja Kolektivnog ugovora koji su počeli u martu ove godine.

„Mi smo se iscrpili tokom ovih višemjesečnih pregovora. Radnicima u zdravstvu već 10 godina nisu povećavane plaće i mi tražimo da se novim Kolektivnim ugovorom povećaju, odnosno vrate na staro koeficijenti po kojima se obračunavala plata. Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi u srijedu 20. decembra ćemo početi generalni štrajk“, poručio je Fahrudin Heco, potpredsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica.

Generalni štrajk kako je rečeno ovom prilikom bit će otkazan ukoliko se u naredna dva dana postigne dogovor sa kantonalnom Vladom i usaglase stavovi oko Kolektivnog ugovora. (S.H.)