Stanje u ZDK: U Tešnju vjetar srušio munaru, u Maglaju krov škole

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija bez zastoja na svim putnim pravcima. Jaki udari vjetra bilježe se i na ostalim putevima, a posebno na dionicama u planinskim predjelima. Vozače upozoravamo na mogućnost urušavanja stabala, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je  normalan.

Temperatura zraka u Zenici je   +110C, na području  Kantona  od   +7 0C  do  +12 0C.

Intervencije vatrogasaca:

Zenica: U ulici Armije BiH 15, intervencija na gašenju zapaljenog dimnjaka. Požar ugašen.

Maglaj: U toku dana 11.12.2017.godine vatrogasci su imali 6 tehničkih intervencija, uklanjanje stabala koja su pala zbog prirodne nepogode jakog vjetra, i 2 intervencije na požar, (zapaljen kontejner u Jelovcu i zapaljen dimnjak u ul.Srebreničkih Žrtava rata.

Visoko: U mjestu Rosulje, usljed jakog vjetra pokidan je jedan elektrovod. Tehnička intervencija uklanjanje istog u saradnji sa zaposlenicima elektrodistribucije.

Žepče: U mjestu Opšenik, tehnička intervencija uklanjanje stabla koje se nagelo na stambeni objekat (kuća). U toku noći više intervencija na uklanjanju palih stabala na putne komunikacije.

Ostale vatrogasne jedinice bez intervencija, obavljale su svoje redovne poslove.

Planski radovi elektrodistribucije:   

Dana 12.12.2017.(utorak):

PJD Zenica: Trafo područje Radakovo R-8 br.521, od 13:30 do 15:30 sati.

PJD Tešanj: DV 10 kV Tešanjka. Naselja: Bedaci, Lepenica Brdo i Hamzići, od 09:00 do 15:30 sati.

Dana 13.12.2017.(srijeda):

PJD Zenica: 1.DV 10 kV Orahovica. Naselja: Nemila Škola, Gojakovac, Orahovica klanac, Orahovica1, Orahovica Mala rijeka, Orahovica Gornja Mahala, Babići, Jastrebac, Vukotići, Šerići, Žičara i Bistričak, od 08:00 do 16:00 sati. 2.DV 10 kV Bistričak-mHE. Naselja: Topčić Polje, Starina, Starina 2, Donja Bistrica, Bistrica, Smajići, Bistričak Ribnjak i  Bistričak, od 08:00 do 16:00 sati. 3.Trafo područje Papirna br.374, od 10:00 do 11:30 sati.

PJD Visoko: 1.Trafo područje Buci Vodovod br.5013, od 09:00 do 11:30 sati. 2.Trafo područje Uvorići br.5087, od 12:00 do 16:00 sati.

Informacije o prirodnoj nepogodi jak vjetar:

Općina Tešanj:

Na području ove općine u toku dana 11.12.2017.godine, usljed prirodne nepogode jakog vjetra koji je zahvatio ovo područje, srušena je munara (u toku izvođenje sanacionih radova na istoj) na Džamiji koja se nalazi u ulici Tabačka. Usljed pada munare, oštećeno je više trgovačkih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini. Takođe, u mjestu Jevadžije, došlo je do skidanja krovne konstrukcije sa stambenog objekta (kuća). Pričinjena velika materijalna šteta. U mjestu Raduša došlo je do obaranja elektro-stuba i kidanja elektro-vodova. Na više lokaliteta su uništeni elektro-vodovi. Ostale informacije o ovoj prirodnoj nesreći ćemo dostaviti naknadno, jer se još uvijek prikupljaju podatci o štetama izazvanim jakim vjetrom.

Općina Maglaj:

Na području ove općine u toku dana 11.12.2017.godine, usljed prirodne nepogode jakog vjetra došlo je do obaranja više stabala na putne komunikacije. Takođe, u centru grada na Prvoj osnovnoj školi u Maglaju, olujni vjetar je porušio krov. Nastava je prekinuta i učenici su vraćeni kućama do daljnjeg.

Općina Vareš:

U toku dana 11.12.2017.godine, zbog jakog vjetra koji je puhao tokom noći, neke mjesne zajednice i naselja su ostale bez napajanja električnom energijom (Borovica, Dragovići, Mijakovići, Oćevija, Mižnovići, Ligatići i Planinica, Zabrezje). Za sada nije bilo prijavljenih drugih šteta na području ove općine.

Općina Zavidovići:

Na području ove općine prirodna nepogoda jak vjetar koji od juče 11.12.2017.godine duva u poslijepodnevnim satima se pojačao da bi vrhunac dostigo sinoć oko 21,00 do 05,00 ujutro, te pričinio dosta štete  na poslovnim, stambenim i pomoćnim objektima, kao i na putnoj infrastrukturi gdje je oboreno više stabala kako na regionalnim tako i na lokalnim putnim pravcima. Takođe jak vjetar uzrokovao je nestanak električne energije u ruralnim, seoskim naseljima, dok je uže gradsko područje redovno snadbjeveno. Vodostaj rijeka je povišen, a rijeka Bosna za sada ne predstavlja pretnju, dok su rijeke Krivaja i Gostović dostigle dosta visok vodostaj. Obzirom da se vjetar u jutarnjim satima smirio i da imamo dosta prijava šteta, u toku dana nastojat će se obići područje općine radi uvida u nastale štete i dalje korake. Po obilasku i preciznije obrađenim podacima dostavit ćemo Vam i dopunski izvještaj.

Općina Žepče:

U toku dana 11.12.2017.godine na području ove općine, prirodna nepogoda jak vjetar je pričinio znatnu materijalnu štetu u smislu skidanja crijepova sa stambenih objekata (kuće), padanja stabala na puteve i kidanja elektrovodova u rubnim mjestima ove općine. Intervencijama vatrogasaca nastojala se održati prohodnost putnih komunikacija. U toku današnjeg dana će se izaći na teren i utvrđivati šteta pričinjena ovom prirodnom nepogodom.

Općina Visoko:

Na području ove općine osim prijavljenog kidanja elektrovoda u mjestu Rosulje, drugih problema usljed prirodne nepogode jak vjetar nije bilo.

U općinama Breza, Kakanj, Zenica, Olovo, Usora i Doboj-jug, a na osnovu  izvještaja iz općinskih/gradskih Službi civilne zaštite, informisani smo da nije bilo nikakvih problema niti prijavljenih šteta usljed jakog vjetra koji je zahvatio ova područja. O svim novim informacijama vezanim za ovu prirodnu nepogodu biti ćete blagovremeno informisani.

 

Uprava civilne zaštite ZDK