Najavljeno skoro pokretanje stečaja za Željezaru Zenica

Na sastanku sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, predstavnici Sindikata Željezare Zenica dobili su uvjeravanja da će se uskoro krenuti u postupak stečaja i konsolidacije zdravog dijela preduzeća, kako bi se nastavilo s radom, isplatile dugujuće plate i uvezao staž radnicima. Sastanku, koji je održan uz posredovanje premijera Zeničko-dobojskog kantona, Miralema Galijaševića, prisustvovali su danas u Sarajevu i resorni kantonalni ministar, te predstavnici Kantonalnog zavoda za zapošljavanje.

Nisu precirane konkretne aktivnosti koje će uslijediti nakon što je za 375 radnika Željezare početkom decembra isplaćena interventna pomoć Federalne vlade. Obećano je da će se ubrzati aktivnosti na pokretanju stečajnog postupka, koji bi trebalo da rezultira deblokadom imovine Željezare Zenica i konačnim rješenjima za status radnika, ponovnim pokretanjem jedinice Prehrane.

– Ono što smo od njih čuli, ulijeva nam sigurnost. Obećali su nam da će stečaj biti proglašen, da će oni pomoći da to ide najbržim tokom, koliko to dozvoljavaju pravne procedure. Rekli su nam da će jedan dio firme ići na oživljavanje, da će ljudi ponovo početi raditi, te da će se stečajem riješiti dugovanja prema radnicima i prema Poreznoj upravi, – kaže nam predsjednik Sindikata Željezare Zenica, Avdija Halilović.

Radnici Željezare posljednju platu primili su 22. avgusta i to za prošlu godinu. No, sada im je najvažnije da se ubrza postupak stečaja, kako bi nastavili raditi. (S.S.)