Četiri izvedbe predstave zeničkog BNP-a u Švicarskoj

Prethodne sedmice u Schlachthaus Theatru u švicarskom Bernu odigrane su četiri izvedbe predstave „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ u režiji Mirjane Karanović i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava BNP Zenica „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ jedina je selektirana predstava iz Bosne i Hercegovine u okviru velike manifestacije koja je za cilj imala promociju recentne umjetničke produkcije zemalja Zapadnog Balkana. Tako je protekle sedmice bernska publika imala priliku prisustvovati promocijama filmova, koncertima i radionicama umjetnika iz Bosne i Hercegovine i zemalja sastavnica nekadašnje Jugoslavije.

Predstava nastala prema dramskom tekstu mlade banjalučke autorice Tanje Šljivar i u režiji Mirjane Karanović izazvala je veliki interes švicarske stručne i šire javnosti. Za sve četiri odigrane izvedbe predstave u Bernu ulaznice su rasprodate u rekordnom roku još tokom oktobra, a ekipa Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je za sva četiri izvođenja dobila pozitivne kritike, izuzetno dobre reakcije publike i dugotrajne aplauze.

Specifičnost ovih izvođenja je, između ostalog, prevođenje uživo. Naime, tokom izvedbe predstave švicarski glumci su prevodili uživo i interpretirali na njemačkom jeziku. Švicarski producenti i umjetnici pokazali su veliko interesovanje za nastavak saradnje i za moguću realizaciju novih gostovanja i festivalskih učešća.

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ je ostvarila značajan i zapažen uspjeh na međunarodnim gostovanjima i festivalima na kojima je do sada osvojila devet nagrada, i to na 61. Sterijnom pozorju u Novom Sadu, 15. festivalu bh. drame, 11. JoakimInterFestu, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici, kao i na Festivalu „Zaplet 08“ u Banjoj Luci.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica