SDP ZDK, Zakon o PIO: Penzija nije socijalna pomoć!

U velikoj sali SDP BiH, u petak 8.12.2017.godine, održan je Okrugli sto na temu: “Politički i pravni aspekt novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH”. Organizatori ovog skupa su bili Kantonalna organizacija Foruma seniora SDP BiH Zeničko-dobojskog kantona, te Forum seniora zeničke organizacije SDP BiH, a uvodničar na navedenu temu je bio šef poslaničkog kluba SDP BiH u Predstavnickom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine cijenjeni Elvir Karajbić.

Ova tema je pored članova Socijaldemokratske partije svih životnih doba i privukla veliki broj zainteresovanih gradjana sa prostora naseg kantona, koji su nakon izlaganja našeg poslanika Karajbića postavljali pitanja, te u direktnoj diskusiji dobili adekvatne odgovore na ista. SDP BiH ce nastaviti borbu za riješavanje gorućih pitanja obespravljenih radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, ali koji svoje radom stečeno pravo ne konzumiraju, usljed neuvezivanja radnog staža. Pored navedene teme, fokus rasprave je bio i na uopšteni problem neuskladjenosti visine penzija, njihov nesrazmjer te nelogična i krajnje nepoštena raspodjela kroz budzet PIO/MIO.

Iz SDP-a je glasno i jasno stavljeno do znanja da minimalna penzija mora prije svega dostojanstvena te dostatna za vodjenje normalnog života korisnika koji je svoje pravo zaslužio radom, te da pravo na penziju nije socijalna pomoć, kako ga svojim jasnim potezima interpretira Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Novalićem.

Socijaldemokratska partija BiH nema većinu u poslaničkim klupama,ali ce sve sugestije, realna riješenja uz legalne političke instrumente pritiska na Vladu FBiH koristiti te biti stub odbrane radničkih i gradjanskih prava, duboko narušenih u sadašnjoj društveno-političkoj nomenklaturi.

FORUM SENIORA KO SDP BiH ZDK I GO SDP ZENICA