Promovisana brošura ‘Mediji u najboljem interesu djeteta’

”Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja”, naziv je publikacije danas predstavljene u Zenici. Radi se o zborniku radova dvadeset i jednog bh. autora, koji se kroz akademski rad ili u praksi bave zaštitom interesa djeteta u medijima.

– Ovaj zbornik nastao je kroz proces konsultacija i zajedničkog rada predstavnika akademske zajednice, institucija vlasti, nevladinih organizacija i aktivista i medijskih profesionalaca, koje je iniciralo i vodilo predstavništvo UNICEF-a u BiH, – navodi Ana Kotur Erkić, jedan od autora tekstova objavljenih u ovoj publikaciji.

– Namijenjena je prvenstveno novinarima, jer se pišući senzacionalistički, nerijetko prava djece krše tokom izvještavanja, – pojašnjava Željko Bajić, takođe jedan od autora tekstova u zborniku ”Mediji u najboljem interesu djeteta“.

Ova publikacija nastala je na inicijativu i uz podršku UNICEF-a u BiH i u izdanju Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine, a njen moto je „Javni interes, niti bilo koji drugi, ne može biti ispred interesa djeteta”. (V.J.)