Bivši zenički rudari vratili se sa protesta u Sarajevu

Grupa od 40-tak penzionisanih rudara Rudnika mrkog uglja Zenica održala je danas mirni protest ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.

Delegacija bivših rudara razgovarala je sa resornim federalnim ministrom i kako su istakli, zadovoljni su obećanjem da će njihov problem biti uskoro riješen.

Razlog protesta penzionisanih rudara je nemogućnost ostvarivanja prava na penziju zbog duga Rudnika Zenica po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Rudnik Zenice nije u mogućnosti vlastitim prihodima osigurati sredstva za izmirenje duga za doprinose zbog čega je zatražena pomoć federalnog ministarstva u okviru kojeg djeluje Fond za uvezivanje radnog staža. Na povratku iz Sarajeva bivši rudari iskazali su zadovoljstvo rezultatima sastanka sa federalnim ministrom industrije, energije i rudarstva, Nerminom Džindićem.

– U roku od 30 dana treba biti sačinjen spisak svih penzionisanih rudara i dostavljen u federalno ministarstvo i nakon toga očekuje se rješavanje problematike dugovanja za doprinose, – izjavio je za RTV Zenica Tevhid Smriko. Naša borba da ostvarimo pravo na zasluženu penziju odnosi se na sve rudare koji su penzionisani ranijih godina, ukazao je Muris Tutnjić.

Procjena je da je ovoj grupi rudara, koji su protestvovali u Sarajevu, za uplate doprinosa za PIO potrebno obezbijediti nešto više od 1 milion maraka. (Š. Babić)