U BiH 294.000 osoba sa invaliditetom

Podaci o osobama s invaliditetom u BiH prikupljeni su prvi put u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine i to na bazi izjave ispitanika.

Po rezultatima Popisa, od ukupno 3.531.159 stanovnika u BiH 294.058 (8,33 posto) osoba ima određeni stepen invaliditeta. Udio osoba s invaliditetom muškog spola u ukupnoj populaciji iznosio je 3,8 posto, dok je udio osoba ženskog spola iznosio 4,5 posto.

U ukupnom broju stanovništva 2,75 posto osoba je izjavilo da ima poteškoće s hodom, vidom 1,48 posto, sluhom 0,61 posto, pamćenjem ili koncentracijom 0,25 posto, komunikacijom 0,08 posto, odijevanjem i održavanjem lične higijene 0,04 posto. Osim osoba s jednom vrstom poteškoće, registrirane su i osobe s višestrukim poteškoćama čiji je udio u ukupnom stanovništvu iznosio 3,12 posto.

U skladu s preporukama Vašingtonske grupe za statistiku invaliditeta podaci o invaliditetu prikupljeni su na osnovu pitanja o vrsti, stepenu i uzroku poteškoće.

– Samo osobe koje su izjavile da imaju veće poteškoće ili su potpuno nesposobne da obavljaju svakodnevne aktivnosti kod kuće, na poslu ili u školi smatrane su osobama s invaliditetom – navode iz Agencije za statistiku BiH povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. decembra s ciljem da promovira razumijevanje problema invaliditeta u društvu, omogući osobama s invaliditetom ostvarenje svih prava i njihovu potpunu uključenost u društvo. Obilježavanje tog dana usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine.