Zenička premijera predstave „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“

Zenička premijera predstave „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“, autorskog projekta srpskog pozorišnog redatelja, Zlatka Pakovića, biće izvedena sutra na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta, s početkom u 19 i 30.

Radi se o koprodukciji Kulturnog centra iz Novog Pazara i zeničkog pozorišta, koja suočava lik i djelo čovjeka i intelektualca, pisca Ćamila Sijarića, sa današnjim, prilično obesmišljenim vremenom, vremenom pada moralnih vrijednosti i potpune odsutnosti svake kritike.

-Predstava poziva publiku da se konstituiše u javnost, koja će se duboko zapitati o ključnim, zajedničkim problemima naših društava, društava kulturnog prostora Jugoslavije, – kaže njen autor, Zlatko Paković.

Ova predstava publici, kroz Pakovićevu interpretaciju života Ćamila Sijarića, daje jedan optimizam mišljenja da stvarnost možemo promijeniti i da mnoge stvari zavise od toga kako se prema njima ophodimo.

– Nemojmo biti ono što su „oni“ na javnoj sceni, šverceri vlastitog života, budimo njegovi vlasnici i rukovodioci, – poručuje Zlatko Paković.

Sam naslov predstave inspirisan je jednim zeničkim, kako Paković to uviđa, ljubavnim grafitom, koji upozorava na moralnu odgovornost svih za vlastite izbore.

Glumci u predstavi „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“ iz novopazarskog Kulturnog centra i zeničkog pozorišta, oduševljeni su mogućnosšću da javno progovore o vlastitim opservacijama stvarnosti u kojoj žive.
Predstava „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“, protkana je muzikom i stihovima sufije Yunusa Emrea, Jovana Sterije Popovića, Vladislava Petkovića Disa i redatelja Pakovića. U njoj igraju glumci Boris Milivojević, Selma Mehanović, Saša Handžić, Enes Salković i Vahid Džanković.

Premijera na sceni Kulturnog centra u Novom Pazaru planirana je za 19. decembar. (S.S.)