Na protestima u Sarajevu očekuje se 100 hiljada penzionera

Štab za proteste Saveza udruženja penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine odlučio je danas na sjednici da će i dalje nastaviti stalno zasjedanje posebno nakon neusvajanja novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), saopćili su iz Saveza.

Zadatak tog tijela bit će priprema protesta koji će biti organizirani ispred zgrade Federalnog parlamenta, a kako su saopćili iz Izvršnog odbora Štaba za proteste, očekuje se dolazak oko 100.000 penzionera.

Početkom decembra bit će upriličena sjednica Izvršnog odbora na kojoj će se s predsjednicima kantonalnih saveza utvrditi plan razgovora s penzionerima u svih 950 mjesnih organizacija. Penzioneri će tada biti obaviješteni ko je protiv, njihovih minimalno opravdanih zahtjeva, koji su ugrađeni u prijedlog novog Zakona o PIO-u.
U saopćenju su najavili da će ti razgovori biti održavani u kontinuitetu, svaki mjesec, do izbora naredne godine.

“Penzioneri znaju, umiju i hoće da brane svoju čast i svoje dostojanstvo. Mi zahtijevamo od oba doma Parlamenta Federacije BiH da se Zakon o PIO-u razmotri da bi stupio na snagu 1. januara prema prijedlogu koji je Vlada dostavila u Parlament, poručili su iz Saveza.

Pojašnjeno je i da planirani protesti i razgovori s predsjednicima mjesnih organizacija neće biti održani ukoliko se Zakon o PIO-u usvoji do kraja godine i stupi na snagu 1. januara 2018. godine s dogovorenim i u zakon ugrađenim minimalnim zahtjevima penzionera Federacije BiH.(Onasa)