Nastavljen štrajk doktora medicine i stomatologije ZDK

foto: Arhiva

Štrajk ljekara u Zeničko dobojskom kantonu se nastavlja jer još nema poziva Vlade za potpisivanje kolektivnog ugovora. Resorni ministar je ipak optimistično najavio da bi se to moglo desiti u narednim danima.
Otpočeli su i pregovori sa Nezavisnim strukovnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu za novi kolektivni ugovor.
U granskom Sindikatu doktora medicine i stomatologije ZDK su potvrdili da se štrajk,koji je ušao u treću sedmicu nastavlja. Iako su i danas vođeni pregovori sve se na tome završilo. Nažalost,nema novih pozitivnih momenata tako da smo primorani na nastavak štrajka, izjavio je dr Haris Husremović, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK.
Predsjednik granskog sindikata doktora medicine zeničke bolnice, Meho Kovačević podsjeća da nisu iskorištene sve raspoložive mjere u okviru provođenja štrajka. Ističe da bi komentari nekih neformalnih grupa građana oko štrajka trebali biti adresirani prema Vladi.
Ministar zdravstva iznova ukazuje da se sagledava cjelokupno stanje u zdravstvu. Optimistično najavljuje potpisivanje kolektivnog ugovora za ljekare i stomatologe, narednih nekoliko dana,odnosno do kraja sedmice.
Otpočeli su i pregovori sa Nezavisnim strukovnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu oko kolektivnog ugovora za 2018. godinu. Predsjednik ovog Sindikata, Zaim Begić kaže, da je osnova pregovaračkog procesa zahtjev za povećanjem primanja.
Za ovu sedmicu planiran štrajk upozorenja zdravstvenih radnika je vid podrške pregovaračkom timu,kazao je predsjednik Begić. (Š.B.)